YGS’de Şifre İddiasına E-İmza İle Çözüm
Türkiye’deki E-İmza dağıtıcılarından biri olan E-Tuğra’nın Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Kuran, “ÖSYM e-imza ile kendini kurtarabilirdi. Bunun da maliyeti sadece 100 dolar” dedi.
Kuran; ÖSYM’nin basına ayrı, öğrencilere ayrı soru kitapçığı verildiğini söylediğini, ancak bunu kanıtlayamadığını ifade etti.
ÖSYM’nin bu kitapçığı ÖSYM’ye ait E-İmza ile elektronik ortamda imzalaması durumunda, böyle bir iddia ortaya çıktığında “bizim şu tarihte basına ve öğrencilere verilmek üzere imzaladığımız kitapçıklar bu şekilde” diyerek ispatlama şansı bulunacağını belirten Kuran, böylelikle imzalanan dokümanın bütünlüğünün de korunmuş olacağını belirtti.
Hüseyin Kuran, şunları kaydetti: “E-İmza yöntemi ile doküman dijitalize baytlara ayrılarak logaritma ile bir anlamda donduruluyor. O doküman üzerinde sonradan bir virgül dahi değişse, o bütünlük bozulmuş olacağından, sistem doğrulamayı yapmıyor. ÖSYM E-İmza ile kendini kurtarabilirdi.
ÖSYM öğrencilere dağıttığı ve basına vereceği kitapçığı E-İmza ile imzalayıp, “Böyle bir kitapçığı ben sadece basına verdim, öğrencilere giden de E-İmza ile zaman damgası ile budur’ deseydi, bu tartışmalar olmazdı. Devlet bu işte öncülük yapması gerekirken çıkarttığı yasa ile çelişiyor. ÖSYM başkanı çıkıp ne söyleyeceğini bilemiyor, ispatlanması mümkün değil zan altında kalınıyor. Kaç milyon insanın kafasında soru işareti var bunun da bütün maliyeti 100 dolar. 100 dolarlık bir imza alıp on saniyelik bir işlemle bu işler Türkiye’nin gündemine oturmazdı.”
Bunun tek ispatının e-imza olduğunu, noterde bile bunun yapılamayacağını söyleyen Kuran, “Çünkü e-imza müthiş bir güvenlik sunuyor. E-imza ile imzalanan bir belgenin doğrulamasının yapılması gerekiyor. Bu sayede de belge değiştirilemiyor, değiştirilse bile onaylanmıyor veya hack edilemiyor. Bu yüzden e-imza kullanmayı aslında sürekli olarak yanınızda bir noter taşımak olarak da açıklayabiliriz” dedi.
E-imzada zaman damgası ile dokümanlara tarih atıldığını ve bu onayın delil olarak kullanılabildiğini ifade eden Kuram, bu zamanı belirlerken de herhangi bir hata olmaması için uydularla bağlandıkları Greenwich’i baz aldıklarını kaydetti.
“Yaş imzanın getirdiği bütün sorumluluklar E-İmza ile yapılıyor”
E-imza ile ilgili kanunun 2004 yılında TBMM’den geçtiğini ve bu kanun gereği nikah işlemleri gibi şahit gerektiren işler dışında yaş imzanın getirdiği bütün sorumlulukların, akıllı kartlara yüklenmiş dijital elektronik imza kullanılarak yapılabildiğini anlatan Kuran, E-Tuğra olarak 2006 yılından beri lisanslı olarak tüm Türkiye genelinde elektronik imza ürettiklerini ve sattıklarını, Türkiye genelinde 12 bayileri bulunduğunu söyledi.
Hüseyin Kuran, “E-İmza ile dijital ortamda kimlik kartınız üretiliyor. Bu kart verilirken yüz yüze kimlik doğrulaması yapılıyor. Sizin kimlik bilgilerinizi içeren bir data oluşturuluyor ve bu data akıllı karta basılıyor. Kartın şifresi bulunuyor. Bu kartı bilgisayara taktığınızda kimliğiniz doğrulanıyor” dedi.
E-İmzanın çoğunlukla UYAP, Sanayi Bakanlığı, Gümrük Müsteşarlığı, Çevre Orman Bakanlığı, Merkezi Kayıt Kuruluşu, Kamu İhale Kurumu gibi uygulamalarda kullanıldığını, Word, Excel, PDF gibi tüm dosyalara imza atılabildiğini, belediyelerin inşaat ve elektronik projelerini artık E-İmzalı autocad belgesi olarak istediklerine dikkat çekti.
Kuran, “Türkiye’deki 80 bin avukat e-imzayı kullanıyor. UYAP sistemi ile internet üzerinden dava açabiliyor. Dava dosyalarını adliyeye gitmeden inceleyebiliyor. Çevre ve Orman Bakanlığı, bir genelge ile çevre belgesi almak isteyen mühendislere bir sınav yaptı. Bu sınava e-imzasız başvuramıyorsunuz. Şu anda 12 bin tane çevre mühendisi bir ay gibi sürede e-imza almak zorunda kaldı. Geçen ayoldu bu. En önemlisi e-devlet ana kapısı (turkiye.gov.tr), oraya da yine e-imzalı giriş yapabiliyorsunuz” diye konuştu.
E-İmzanın hem kurumsal hem de bireysel olarak verildiğini, işlerin yarısını şahısların oluşturduğunu, kurumsalda e-imzayı firmanın yetkilisi olan kişinin aldığını ifade eden Kuran, “Ücretlendirmeye gelince, siz sadece e-imzanın parasını ödüyorsunuz, o e-imzanızla sınırsız işlem yapabilirsiniz. 1 yıllık aldıysanız 1 yıl bitmeden yenilemeniz gerekiyor. Şu anda yıllığı 100 dolar civarında” diye konuştu.
5 milyon E-İmza doğrulaması yapılıyor
Kamu ve özel sektörde ayda yaklaşık 5 milyon E-İmza doğrulaması gerçekleştiriliyor. E-İmzayı erkekler daha çok kullanıyor.
Bireysel kullanıcıların yüzde 75’ünü erkekler oluşturuyor. E-İmza kullananların büyük oranı 25-40 yaş arasında bulunuyor.
Tasarımcı, mimar, müzisyen, şair veya romancıların ihtiyacı olan şey ise zaman damgası. Eserlerin telifini almak yerine zaman damgası basmak yeterli oluyor.
Zaman Damgası eser üzerine tarih atıyor ve bu onay delil olarak kullanılabiliyor. Her ay 1 milyona yakın zaman damgası kullanılıyor. E-İmzayı en çok avukatlar, gümrükçüler ve çevre orman bakanlığında işlem yapan tüm mühendisler kullanıyor. Zaman damgasını en çok kullananlar ise tasarımcılar. E-İmzanın resmi kurumlar ve özel firmalar tarafından en çok kullanıldığı iller İstanbul ve Ankara. Bireysel kullanımda da yine İstanbul ve Ankara ilk iki sırayı alıyor.
Haberin Linki: https://www.cumhuriyet.com.tr/haber/sifre-iddiasina-e-imza-ile-cozum-236674