Türk Patent Enstitüsü Elektronik Ortamda Marka Başvuruları

Türk Patent Enstitüsü Elektronik Ortamda Marka Başvuruları

Türk Patent Enstitüsü (TPE), marka başvurularını elektronik ortamda kabul etmeye başladı.

TPE Başkanı Yusuf Balcı, “patent ve tasarım başvurularını da elektronik ortamda almak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz” dedi.
AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Balcı, verilen hizmetlerde teknolojiyi en iyi biçimde kullanmak amacıyla `e Devlet Kapısı` projesi kapsamında birçok çalışma başlattıklarını kaydetti.
Balcı, 5070 sayılı elektronik imza kanunu çıktıktan sonra, patent, marka ve tasarım başvurularının elektronik imza ile gerçekleştirilmesi çalışmalarına hız verdiklerini kaydetti. TPE`ye yapılan en fazla başvurunun marka konusunda olduğunu belirten Balcı, bu nedenle marka başvurularının elektronik ortamda gerçekleştirilmesine öncelik tanıdıklarını bildirdi.

1 Ağustos 2007 tarihinden itibaren marka başvurularını kurumun web sitesi üzerinden elektronik ortamda da kabul etmeye başladıklarını anlatan Balcı, şimdiye kadar 8 firmanın, 18 ayrı konuda marka almak için başvuruda bulunduğunu bildirdi. Türkiye`de henüz elektronik imza kullanıcı sayısının fazla olmadığına dikkati çeken Balcı, bu nedenle fiziki ortamdaki başvuruları da kabul etmeye devam ettiklerini, bu başvurularda ıslak imzanın geçerli olduğunu kaydetti.

Elektronik imza kullanıcılarının artmasına paralel olarak elektronik ortamda yapılan başvurularda da artış olacağını anlatan Balcı, bu uygulamanın özellikle Ankara dışından marka başvurusunda bulunmak isteyenlere büyük kolaylık sağlayacağını söyledi.
Mobil imzayı şu anda GSM operatörlerinden yalnızca Turkcell`in uyguladığını belirten Balcı şunları kaydetti:
`Bu sistem şöyle işliyor. Bu uygulamadan yararlanmanız için bir Turkcell hattınızın olması gerekiyor. Turkcell hattınız sizin imzanızı cep telefonu üzerinden kullanmanıza olanak veriyor. Mesela başvurunuzu personelinizden birisi yapıyor, ancak imza kısmını cep telefonunu kullanarak siz kendiniz gerçekleştiriyorsunuz. Elektronik imza, ıslak imza ile aynı hukuki özelliğe sahip bir imza. Elektronik imzanız ise kriptolu bir sayısal değerden oluşuyor. O sayısal değeri kendi SMS`si ile alıyor. Ayrıca bir güvenlik altyapısı ile onu kriptoluyor. O kriptolanmış haliyle kendi sistemi üzerinden imzalayacağınız yere gönderiyor ve bütün güvenliği de Turkcell sağlıyor. Bu uygulamayı hizmete koymamız için bir yazılım çalışması yapılması gerekiyor, bu çalışmayı tamamlayıp bunu da uygulamaya koymayı düşünüyoruz`

Öncelikle marka başvurularını elektronik ortamda kabul etmelerinin bir nedeninin de bu başvurunun prosedürünün basit ve kolay olmasından kaynaklandığını ifade eden Balcı, `Marka başvurusunda bir marka örneği, başvuru formunun elektronik ortamda doldurulması ile başvuru ücretinin yatırıldığını gösteren banka dekontu gerekiyor` dedi. Patent başvurularının ise daha komplike olduğunu ve daha fazla belge istendiğini anlatan Balcı, bu yüzden patent başvurularında işlemleri daha basitleştirip kısaltmayı düşündüklerini söyledi. Tasarım başvurularında bir nesnenin üç boyutlu resimlerinin gerekli olduğunu ve bunun da elektronik ortamda fazlaca kilobayt tutması nedeniyle bu sorunu çözmek için nasıl bir yol izlemeleri gerektiği konusu üzerinde araştırma yaptıklarını belirten Balcı, bu sorunu çözdükten sonra patent ve tasarım başvurularının da bu yıl içinde elektronik ortamda yapılmasına imkan sağlayacaklarını bildirdi.

Elektronik imza kullanımını yaygınlaştırmak için elektronik ortamda TPE`ye yapılacak başvuruların ücretlerini düşürmeyi düşündüklerini de kaydeden Balcı, elektronik imzanın yaygınlaştırılması için kamu ve özel sektör hizmetlerinde bu imzanın daha yaygın kullanımının gerekliliğine değindi.

Türkiye`deki patent işlemlerinin patent vekilleri aracılığıyla yürütüldüğünü anlatan Balcı, aktif patent vekili sayısının bin 700 ile bin 800 arasında olduğunu, yapacakları yeni düzenleme ile bu vekillerin kendilerine ait bilgileri de elektronik ortamda güncellemelerine imkan sağlayacaklarını bildirdi.